EMDR bij kinderen

EMDR werkt met name heel goed en effectief voor kinderen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld een ongeluk, een scheiding of bij een pestverleden. Kinderen hebben vaak moeite om het trauma te verwerken. Dit kan leiden tot lichamelijke of mentale klachten, denk aan bijvoorbeeld buikpijn, slaapproblemen, angsten etc. EMDR is een vriendelijke methode om de klachten te doen verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

Werkwijze
Voor we aan de slag gaan met de EMDR, heb ik eerst met de ouder(s) een kort telefonisch kennismakingsgesprek, waarin ik zal uitleggen hoe ik te werk ga. Daarbij hoor ik graag meer over de problematiek die het kind ervaart. Aan de hand van dit gesprek, plannen we een intakegesprek met alleen de ouder(s), aangezien het kind niet alles mee hoeft te krijgen van dit gesprek. Niets is namelijk zo vervelend dat andere mensen over jou praten wanneer jij erbij zit. Na dit gesprek, stuur ik een behandelingsovereenkomst op. Het is noodzakelijk dat beide ouders deze ondertekenen en meenemen bij de eerstvolgende afspraak waarbij het kind aanwezig is. Als één van de ouders niet akkoord gaat met de behandeling, mag ik wettelijk gezien helaas geen therapie geven. 

Voor de eerstvolgende afspraak met het kind, vraag ik de ouders altijd of ze het kind willen voorbereiden, waarom hij/zij naar mij toegaat en wat ik ga doen. Als we bij elkaar komen, zal ik vooral met het kind in gesprek gaan en uitleggen wat ik ga doen. Ook vraag ik of hij/zij akkoord gaat dat ik met hem/haar ga werken en wil graag van hun ook een "handtekening" op de behandelingsovereenkomst. Het is altijd heel mooi om te zien hoe motiverend dit werkt voor een kind. 

Na het gesprek, vraag ik de ouders plaats te nemen in de wachtkamer, zodat ik samen met het kind aan de slag kan gaan met de EMDR. (Kijk hier voor meer informatie hoe EMDR werkt). Naderhand hebben we nog even gezamenlijk een kort gesprek, waarbij ik mogelijk nog wat tips en/of "huiswerk" meegeef. 

Aangezien de concentratie van een kind wat korter is dan bij volwassenen, plan ik altijd maximaal 1 uur in. Dit is inclusief het voor- en nagesprek. 

Het is belangrijk om direct 2 weken later een vervolgafspraak in te plannen om te kijken hoe het kind de sessie heeft opgepakt. Afhankelijk wat daaruit komt en wat de problematiek is, kan het nodig zijn om nog 1 of meerdere afspraken in te plannen. 

Mochten jullie in Delft wonen, dan bied ik de mogelijkheid aan om bij jullie thuis te komen. Voor jonge kinderen is dit soms fijner dan dat ze bij mij in de praktijk komen.