EMDR

EMDR is een afkorting voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Letterlijk vertaald betekent dit: “door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken". Deze behandelmethode wordt gebruikt voor mensen die last blijven houden van psychische en emotionele problemen, die ontstaan zijn door traumatische ervaringen. Dit kan bijvoorbeeld een ernstig ongeluk zijn, een traumatische bevalling of een situatie waarbij geweld is gebruikt. Door deze methode toe te passen, kunnen emotionele stress en trauma-gerelateerde klachten, zoals bijvoorbeeld angsten, fobieën, depressie, paniekaanvallen en PTSS verminderen of zelfs verdwijnen.

EMDR kan een traumatische gebeurtenis of nare ervaring niet wissen uit het geheugen. EMDR zorgt ervoor dat de spanning, oftewel de pscyhische lading, die aan die nare ervaring is gekoppeld vervaagt en soms helemaal verdwijnt. Tijdens de EMDR heb je als cliënt een koptelefoon op waarbij je klikjes hoort. Daarnaast zal ik mijn vingers heen en weer bewegen en is het de bedoeling dat je deze met je ogen volgt. Indien je daar oke mee bent, kan ik afwisselend tikjes op de knieën en/of schouders geven. Door het gelijktijdig links en rechts stimuleren van de hersenen, wordt het eigen verwerkingssysteem in de hersenen op gang gebracht en kan de verwerking van de nare ervaring alsnog plaatsvinden. 

Wanneer EMDR wordt ingezet, is het belangrijk om een vervolgafspraak  2 weken later in te plannen. Bij deze afspraak evalueren we de sessie en gaan we met EMDR kijken hoe het nu gaat. Het kan zijn dat het probleem opgelost lijkt te zijn in de tussentijd. Dan is het alsnog heel belangrijk om deze sessie in te plannen, om te checken of de EMDR daadwerkelijk zijn werk voldoende heeft gedaan. 

Wetenschappelijk onderzoek
Sinds de jaren '90 wordt EMDR toegepast. Wereldwijd is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Resultaten tonen aan dat EMDR zeer succesvol kan zijn bij zowel kinderen als volwassenen. Ze kunnen vaak na een paar sessies hun leven weer oppakken zonder nare en vervelende herinneringen. Uit onderzoek blijkt dat het resultaat blijvend kan zijn. Omdat het heel belangrijk is dat de behandelend therapeut voldoende kennis en ervaring heeft in deze therapievorm, voldoe ik aan de kwaliteitseisen en ben ik als gecertificeerd EMDR behandelaar aangesloten bij EMDR therapeuten Nederland

 

Maak vandaag nog een afspraak!